Sociale psychologie. - Akert, Robin M., ....-; Aronson, Elliot, 1932-; Fein, Steven, ....-; Wilson, Timothy D., ....- (Amsterdam : Pearson Education, 2007)
De sociale psychologie gaat over het dagelijks leven. In een wereld waar het menselijk gedrag steeds weer blijft verrassen en waar onderzoeksresultaten totaal anders kunnen uitpakken dan op het eerste gezicht wordt aangenomen, biedt dit boek je een stevige basis waarop je je kennis van deze uitdagende discipline verder kunt uitbouwen. Maar dit boek biedt meer dan een stevige basis: het brengt de sociale psychologie tot leven! De hele context van het vakgebied wordt gepresenteerd: hoe theorien tot onderzoek leiden, waarom onderzoek nu juist op die manier wordt uitgevoerd, hoe onderzoek tot nog weer andere vormen van vervolgonderzoek leidt. Ook plaatsen de auteurs de theorie in een realistische en herkenbare context en bespreken ze het onderzoeksproces op een nuchtere, betekenisvolle manier. Elk hoofdstuk begint verder met een waar gebeurd verhaal dat illustratief is voor de concepten die in dat hoofdstuk aan de orde komen. Op verschillende plaatsen in de tekst komt dit verhaal terug. Door
De verhalende en enthousiasmerende presentatie van de stof, de vele voorbeelden en praktijkopdrachten en vertalingen van de theorie naar het dagelijks leven, wordt de stof niet alleen begrijpelijker, maar ook gemakkelijker te onthouden. De auteurs besteden veel aandacht aan de wonderbaarlijke diversiteit van de menselijke aard. Daarnaast gaat ruime aandacht uit naar kenmerken die alle mensen gemeenschappelijk hebben door te wijzen op de vele fenomenen die in uiteenlopende culturen, bevolkingsgroepen en seksen voorkomen. Dit boek is geschikt voor studenten in het hoger onderwijs die een opleiding volgen in de sociale wetenschappen en voor iedereen die genteresseerd is in het vakgebied sociale psychologie
Inhoudsopgave : 1 Inleiding op de sociale psychologie 2 Methodologie: hoe doen sociaalpsychologen onderzoek? 3 Sociale cognitie: hoe we denken over de sociale wereld 4 Sociale perceptie: hoe we andere mensen begrijpen 5 Zelfkennis: hoe we onszelf leren begrijpen 6 De behoefte om onze handelingen
Te rechtvaardigen 7 Attitudes en attitudeverandering: het benvloeden van gedachten en gevoelens 8 Conformisme: het benvloeden van gedrag 9 Groepsprocessen: invloed in sociale groepen 10 Interpersoonlijke aantrekkingskracht: van eerste indrukken tot hechte relaties 11 Prosociaal gedrag: waarom helpen mensen? 12 Agressie: waarom kwetsen we andere mensen? Is dat te voorkomen? 13 Vooroordelen: oorzaken en oplossingen Supplementair materiaal Voor docenten zijn aanvullende Engelstalige supplementen beschikbaar, waaronder een docentenhandleiding, testmateriaal en powerpoints. Over de auteurs Elliot Aronson is een van de beroemdste sociaalpsychologen ter wereld. In 2002 werd hij uitgeroepen tot een van de honderd meest vooraanstaande psychologen van de twintigste eeuw. Hij is emeritus hoogleraar aan de University of California, Santa Cruz en bijzonder gasthoogleraar aan Stanford University. Tim Wilson is hoogleraar psychologie aan de University of Virginia. Robin Akert is hoogleraar psychologie aan Wellesly
College, Massachusetts.
Keywords: Sociale psychologie