Ho, tot hier en niet verder : training in psychosociale weerbaarheid voor kinderen en hun ouders en opvoeders. - Kool, Jooske, ....- (Leuven : Acco, 2006)
Kinderen leren voor zichzelf te zorgen, in relatie tot de ander, met respect voor zichzelf en de ander. Weerbaarheid is een sociaal gebeuren. Of een kind weerbaar is, wordt zichtbaar in de interactie met zijn sociale omgeving. Het is van belang het kind als geheel te zien, als deel van zijn gezin en in wisselwerking met zijn sociale en maatschappelijke omgeving. De cursus 'Ho, tot hier en niet verder ...!' bestaat uit een training voor kinderen en een ondersteunende cursus voor hun ouders en/of opvoeders. De cursus werkt preventief, pedagogisch en therapeutisch en is geschikt voor een ruime doelgroep en toepassing. De methode 'Ho, to hier en niet verder ...!' richt zich op het bevorderen van de psychosociale ontwikkeling van kinderen en jeugdigen, en maakt gebruik van de meest primaire (leer)ervaring in ons leven: het bewegen. Dit is fundamenteel om tot zelfvertrouwen te komen. Al bewegend en door te doen leren kinderen respectvol omgaan met zichzelf in relatie tot anderen,met hun eigen mogelijkheden en beperkngen. In de kindertraining worden deze ervaringen aangeboden via bewegingsspelen en - oefeningen. De spelen en oefeningen doen een beroep op het voelen, denken en doen. Voor kinderen is het moeilijk om leerervaringen en gedragsveranderingen te bestendigen wanneer daarvoor geen passende ondersteuning vanuit het thuis- en leefmilieu wordt geboden. De betrokkenheid van ouders (en andere opvoeders) is van doorslaggevend belang. De training biedt kinderen en hun ouders/opvoeders een ondersteuning in de groei naar zelfvertrouwen en de acceptatie van zichzelf en de ander. Dit is de handleiding voor het geven van de kindertraining en de cursus voor ouders en opvoeders. Het werkboek voor de kinderen en het werkboek voor de ouders en opvoeders, nodig voor het geven van de training en cursus, zijn apart te verkrijgen.
Keywords: Assertiviteitstraining; Pesten -- Leerlingen; Seksuele opvoeding