Communicatie in de klas. - Fiddelaers-Jaspers, Riet, 1953-; Ruigrok, Jan, ....- (Mechelen : Wolters Plantyn, 2007)
Hoe ga je om met de klas als groep? Deze vraag speelt een rol in klassieke lessituaties maar ook in situaties waarin leerlingen zelfstandig of in groepen werken. Onderwijzen is het opvoeden tot zelfstandigheid. En dat betekent dat de leraar steeds meer verantwoordelijkheid bij de leerling legt. Om dit op een verantwoorde manier te doen, is het noodzakelijk inzicht te hebben in de processen die zich in groepen afspelen. Komt wat je als leraar bedoelt goed over bij je leerlingen? Begrijp je werkelijk wat leerlingen bedoelen wanneer ze je iets duidelijk maken? Inzicht in communicatieve aspecten speelt een grote rol bij het beantwoorden van deze vragen. Leraren weten dat en creëren, veelal intuïtief, een sfeer waarin hun leerlingen en zijzelf zich veilig en prettig voelen. Door dit boek te lezen en te gebruiken, worden zij zich bewust van hun communicatieve mogelijkheden en grenzen. Grenzen die worden bepaald door henzelf, de leerlingen en hun omgeving. De auteurs geven de lezer inzicht in communicatieve processen die zich in een klas en daaromheen afspelen. Omdat leraren en leerlingen op oneindig veel manieren op situaties reageren, biedt het boek geen standaardrecepten. Het biedt mogelijkheden om klassituaties te analyseren, groepswetmatigheden te ontdekken en daarop op effectieve wijze te reageren. Verwerkingssuggesties bieden mogelijkheden om het boek te gebruiken in de dagelijkse schoolpraktijk. Ook bij nascholing van leraren en andere opleiders heeft dit boek inmiddels zijn nut bewezen. Dit boek is de 'Vlaamse versie' van 'Communicatie in de klas', dat voor het eerst verscheen in 1991
Inhoudsopgave : 1. Inleiding 2. Kenmerken van een klas als groep 3. Basisbehoeften van individuele leerlingen in een groep 4. Communicatie in de klas 5. Zien en gezien worden 6. Basisomgangsvormen 7. Communicatieve vaardigheden 8. Regels in de groep
De auteurs geven de lezer inzicht in communicatieve processen die zich in de klas en daaromheen afspelen.
De auteurs geven de lezers inzicht in de communicatieve processen die zich in een klas en daaromheen afspelen. Omdat leraren en leerlingen op oneindig veel manieren op situaties reageren, biedt het boek geen standaardrecepten. Het biedt mogelijkheden om klassensituaties te analyseren, groepswetmatigheden te ontdekken en daar op een effectieve wijze op te reageren. (Bron: covertekst)
Tevens verschenen als aflevering 16 van de losbladige publicatie
Keywords: Communicatie -- Onderwijs