Pierre Koenig 1925-2004 : een leven met staal. - Jackson, Neil, ....- (Köln : Taschen, 2008)
Het beeld van de glazen villa die balanceert op een rotspunt en uitkijkt over de heuvels van Los Angeles is een icoon van moderne architectuur en het moderne leven geworden. Bijna iedereen kent dat plaatje en de villa wordt nu nog regelmatig gebruikt voor filmopnames, maar niet veel mensen zullen weten dat het hier gaat om het Stahl house uit 1960 van Pierre Koenig. Het staat bekend als het Case Study House # 22 en het betekende een doorbraak voor Koenig. Dit boek bevat zijn belangrijkste ontwerpen, voorafgegaan door een inleiding over zijn leven en werk. Hij ontwierp voornamelijk woningen, uitsluitend in Californië. Koenig experimenteerde al vroeg met glas, staal en beton. Omdat dit niet aansloeg bij een groot publiek is zijn oeuvre niet erg groot. En omdat zijn werk bij uitstek modern is, was hij uit de gratie in de tijd van het postmodernisme, maar een paar jaar voor zijn dood kreeg hij toch erkenning van zijn vakgenoten. Leuk, Engelstalig boekje, interessant voor architectuurliefhebbers. Met plattegronden en foto?, voornamelijk in zwart-wit. - Jeanine Deckers
Keywords: Koenig, Pierre; Staal