Patiënten als partners in gezondheidszorgbeleid : meerstemmigheid in participatie. - Becher, Kim, ....-; Vandenbroeck, Philippe, ....-; Wouters, Alain, ....- (Brussel : Koning Boudewijnstichting, 2007)
Wat is de finaliteit van patiëntenparticipatie in gezondheidszorgbeleid? Welke positieve bijdrage kan patiëntenparticipatie leveren? Hoe moet participatie in beleid georganiseerd worden? Hoe moet participatie gefinancierd worden? Wat zijn de kritische succesfactoren om patiëntenparticipatie te laten slagen? Welke factoren in de Belgische gezondheidszorg hinderen een meer effectieve patiëntenparticipatie? Al deze vragen kwamen aan bod tijdens het multistakeholderproces dat de Koning Boudewijnstichting begin 2007 heeft gelanceerd om mogelijkheden te onderzoeken om patiëntenparticipatie in het gezondheidszorgbeleid te verbeteren. Dit rapport brengt het actuele debat rond patiëntenparticipatie in kaart en analyseert de verschillende perspectieven vanwaaruit over patiëntenparticipatie wordt gesproken. De publicatie eindigt met een overzicht van concrete opties en acties ter verbetering van patiëntenparticipatie in gezondheidszorgbeleid.
Keywords: Patiëntenparticipatie -- Gezondheidszorg