Coachen langs de lijn : praktische gids voor de succesvolle sportcoach. - Van Den Broeck, Herman, 1955- (Leuven : LannooCampus, 2008)
Elin, judoka in hart en ziel, moet de tatami op tegen haar 'zwarte beest'. Ze wil echter dolgraag die overwinning en de punten op weg naar haar zwarte gordel. Ze is duidelijk onder de indruk. De handbalploeg staat bij de rust met 12-6 achter, niets draait. En iedereen dacht dat het een makkie ging worden tegen de voorlaatste. Iedere coach herkent dit soort situaties. Maar wat doe je ermee? Hoe reageer je? Coachen is soms resoluut leiden, zeggen wat er te doen staat, stevig bij de hand nemen. Maar coachen is ook de kunst om de juiste vragen te stellen en de speler(s) zelf het antwoord te laten vinden. Een goede coach zorgt er in elk geval voor dat zijn tussenkomst uitmondt in iets positiefs: de speler en/of het team groeit. En daar is het jou toch ook om te doen?Coachen is voor jou een passie. Uiteraard omdat je gek bent op je sport, maar vooral ook omdat sporters of een team begeleiden een enorme voldoening geeft. Met deze uitgave wil pedagoog Herman Van den Broeck een praktische gids
Bieden voor de succesvolle sportcoach. Ten eerste is het de bedoeling om de coach te leren hoe hij resoluut en met kennis van zaken kan leiden. Daarnaast wil de auteur laten zien hoe je op het juiste moment gespreks- en motiverende technieken kunt inzetten om een sporter of team naar een hoger niveau te tillen. In een eerste hoofdstuk wordt ingegaan op de coachingtaken, met ook aandacht voor het behouden van spelvreugde en de ontwikkeling van competenties. Vervolgens bespreekt de auteur enkele communicatietechnieken en het geven van feedback, en komen talentontwikkeling en het spel van de communicatie aan bod (met onder meer de Roos van Leary als model). Verder wordt aandacht besteed aan 'flow', het leveren van topprestaties, de mentale en geestelijke fitheid, en teamdynamiek. Het boek sluit af met een epiloog waarin voetbalcoach Terry Hoeppner gebruikt wordt als lichtend voorbeeld. Dat alles wordt ondersteund met vele voorbeelden, relativerende cartoons en eindnoten. Een helder gestructureerd
En goed onderbouwd boek.
Keywords: Training