Jeugdzorg : professionaliteit, integrale aanpak, overdracht van waarden en normen. - Gerris, J. R. M. (Jan Renier Maria), 1946- (Assen : Van Gorcum, 2007)
Deze drie kernthema's van de jeugdzorg worden in deze boekuitgave uitgewerkt aan de hand van voorbeelden uit het praktijkveld dan wel uit wetenschappelijk onderzoek. Dat dit kernthema's van de jeugdzorg zijn behoeft nauwelijks toelichting. Voor elke zichzelf respecterende professionele instelling voor jeugd en gezin en voor elk opleidingsinstituut is een kritische reflectie op mogelijkheden tot verbetering van de professionaliteit een aanwinst. Een integrale aanpak, niet als algemeen beleidsuitgangspunt, maar in de vorm van concrete voorbeelden laat zien dat professionaliteit kan bestaan in het doorbreken van een verkokerd aanbodsysteem. Dit maakt de weg vrij naar een vraag- of clientgericht systeem van hulpverlening, dat afgerekend kan worden op behaalde resultaten. Overdracht van waarden en normen is een derde kernthema dat opnieuw in de maatschappelijke belangstelling is komen te staan. Waardenoverdracht is een van de socialisatieprocessen die ook vanuit het professionele veld aandacht verdient, omdat het ten grondslag ligt aan vele concrete vraagstukken van de jeugdzorg van alledag.
Inhoudsopgave : Inleiding en voorwoord 1 Met beide benen op de grond 2 De praktijk van theoriegestuurd en 'evidence-based' hulpverlenen: Weten wat je doet bij jeugdigen 3 Horen, zien en screenen 4 analyse-methodiek 12-minners 5 Signaleren en samenwerken in Rotterdam 6 Overdracht van waarden tussen ouders en pubers: Eenrichtingverkeer? 7 Ouders investeren in de volgende generatie: Keuze en noodzaak 8 Kunnen ouders hun kinderen leren om verantwoord om te gaan met alcohol? 9 De wisselwerking tussen probleemgedrag en ouderlijk gedrag in de adolescentie
Keywords: Jeugdzorg -- Nederland; Jeugdzorg