Acute en intensieve geneeskunde. - Horst, H. Mathilda, ....-; Breedveld, P., ....-; Brink, Peter Rinze Gérard, ....-; Karmy-Jones, Ryad C., ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008)
De spoedeisende hulp is een uitdagende en veeleisende omgeving voor arts en co-assistent. Aard en ernst van een acute aandoening moeten in korte tijd worden bepaald, en met behandeling moet snel worden begonnen. Spoedeisende hulp vereist dan ook een uitgebalanceerde inzet van toegepaste en theoretische fysiologie, klinisch beoordelingsvermogen, inzicht in onderzoeksresultaten, fundamentele kennis van medische technieken en bovenal: oog voor detail. Acute en intensieve geneeskunde behandelt praktijkvoorbeelden uit de spoedeisende geneeskunde, uiteenlopend van basiskennis tot complexe technische ingrepen. Alle aspecten van de spoedeisende hulp - traumatologie, algemene chirurgie, anesthesie, intensive care en postoperatief management - komen aan de orde. Acute en intensieve geneeskunde is hierdoor niet alleen bruikbaar als methode voor zelfbeoordeling, maar ook zeer geschikt als naslagwerk. De van oorsprong Engelstalige uitgave is aangepast aan de Nederlandse situatie. Acute en intensieve geneeskunde is het tweede deel in de reeks Test jezelf voor artsen. De Test jezelf reeks behandelt casuïstiek uit diverse specialismen en heeft een vaste opzet. De vragen op de rechterpagina, rijk geïllustreerd door foto's, worden steeds op de daaropvolgende linkerpagina beantwoord. Net als in de praktijk komen de casus in willekeurige volgorde aan bod. De arts (in opleiding) kan op deze manier zijn kennis testen en zijn vaardigheden op het gebied van onderzoek, diagnose en behandeling trainen.
Keywords: Intensieve geneeskunde; Spoedeisende geneeskunde