Handboek obsessieve-compulsieve stoornissen. - Denys, Damiaan, 1965-; de Geus, Femke, ....- (Utrecht : De Tijdstroom, 2007)
Wanneer Jack Nicholson in de openingsscène van 'As good as it gets' de urinerende hond van zijn overbuurman in de afvalkoker heeft geschoven, zijn flat binnenvlucht, het deurslot driemaal controleert, het lichtknopje viermaal aan en uit doet, één van de 34 zepen uit het badkamerkastje neemt en die na één enkele wasbeurt de vuilnisemmer ingooit, weet iedereen dat er iets mis is. Obsessieve-compulsieve stoornissen behoren tot de meest fascinerende psychiatrische aandoeningen: bizar maar ook begrijpelijk, normaal maar ook abnormaal, inzichtelijk maar onveranderlijk, ooit het paradepaard van de psychoanalyse en tegenwoordig exemplarisch voor de neurobiologische psychiatrie. Dit is het eerste Nederlandstalige handboek over obsessieve-compulsieve stoornissen. Het eerste deel beschrijft de geschiedenis, fenomenologie, epidemiologie, etiopathogenese, genetica, beeldvorming, neuropsychologie, farmacotherapie en gedragstherapie van OCS. In een afzonderlijk hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de neurochirurgische behandeling en aan OCS bij kinderen. Het tweede deel beschrijft minder bekende stoornissen die tot het spectrum van OCS behoren zoals body dysmorphic disorder, Gilles de la Tourette, hypochondrie, skin picking, dwangmatig nagelbijten, kleptomanie, dwangmatig seksueel gedrag, kopen en gokken, en de obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis.
Keywords: Dwangneurosen