Basiscursus Excel 2007. - Toet, Jolanda, ....- (Den Haag : Academic Service, 2007)
Dit boek is geschreven voor de beginnende Excel-gebruiker. Er wordt uitgelegd wat de basisprincipes van Excel 2007 zijn. Hoe gebruik ik Excel en hoe kan ik rekenen in Excel. Het doel is om de stof zo aan te reiken dat naast uitleg van functionaliteit ook het waarom duidelijk wordt. U leert dan niet alleen een kunstje, maar begrijpt ook de achterliggende logica. De achterliggende logica wordt over het algemeen niet in grote stukken theorie gestopt, maar verwerkt in de oefeningen. Dit alles moet een goede basis zijn om vervolgopleidingen van Excel te kunnen volgen. Gebruikers van vorige versies kunnen door middel van dit boek kennismaken met de nieuwe interface. Zij zullen dit boek waarschijnlijk in een sneller tempo kunnen doorlopen dan de beginnende gebruiker, omdat de specifieke Excel-kennis aanwezig is. De opzet van dit boek Het eerste hoofdstuk, Wat is nieuw?, gaat over nieuwe of vernieuwde onderdelen in deze versie. In de volgende hoofdstukken komen alle elementaire basisvaardigheden
Aan de orde. U zult telkens een stukje theorie tegenkomen met aansluitend een oefening. De oefeningen concentreren zich op de handeling, op de functionaliteit. De oefeningen zijn dus niet enorm groot, ingewikkeld of van fraaie opmaak voorzien. De handeling wordt vaak in een klein bestand of selectie van cellen uitgevoerd. Dat komt de uitleg ten goede, maar bedenk dat wat in het klein werkt, het ook in het groot doet. Het voordeel van de handeling wordt dan alleen maar groter. In de loop van het boek zult u een praktijkopdracht tegenkomen die telkens uitgebreid en/of gewijzigd zal worden naarmate de hoofdstukken vorderen. Om er altijd zeker van te zijn dat het beginpunt van de oefeningen bij u hetzelfde is als in het boek kan aan het begin van het hoofdstuk bij de eerste oefening de opdracht staan Excel af te sluiten en weer opnieuw op te starten. Hebt u deze opdracht al aan het einde van het vorige hoofdstuk uitgevoerd en gaat u door met het volgende hoofdstuk, dan kunt u deze opdracht overslaan.
Het rekenprogramma Excel is zowel op kantoor als bij particulieren een veelgebruikt programma. In deze basiscursus is in de uitleg gebruik gemaakt van Windows XP (niet van het nieuwste besturingssysteem Windows Vista). In het eerste hoofdstuk komen de veranderingen met de vorige versie aan bod: het uiterlijk, een nieuwe bestandsindeling, een handigere manier van afdrukken, en andere wijzigingen. Vervolgens komen in 13 hoofdstukken diverse onderwerpen aan bod: o.a. werkmappen, selecteren, gegevens invoeren, rekenwerk, functies, grafieken, het filteren van gegevens. In 2 appendici zijn de sneltoetsen opgenomen en de verschillen tussen openen en opslaan in de Windows XP en de Windows Vista versie. De uitgave is in kleur uitgevoerd, met schermprinten als illustraties. Met register.
Keywords: Excel 2007.