Stress, het lijf, en het brein : ziekten op de grens tussen psyche en soma. - Van Houdenhove, Boudewijn, ....- (Leuven : LannooCampus, 2008)
De geneeskunde worstelt al eeuwen met het begrijpen en adequaat behandelen van ziekten die zich in het grensgebied tussen psyche en soma bevinden. Vooral aandoeningen zonder duidelijke lichamelijke verklaring - tegenwoordig 'functionele somatische syndromen' genoemd - zijn voor veel artsen en andere hulpverleners een doorn in het oog. Voorbeelden zijn: prikkelbaredarmsyndroom, chronische vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie ... De laatste jaren stapelen de bewijzen zich op dat het stresssysteem - de neurobiologische draaischijf tussen ons lichaam en ons brein - in deze ziekten een cruciale rol speelt. Dit boek geeft een up-to-date overzicht van deze nieuwe ontwikkelingen. Het is geschreven door een groep Leuvense psychiaters en psychologen, die allen klinisch en wetenschappelijk actief zijn op dit terrein. Naast verschillende stressgebonden ziektebeelden, komen ook meer algemene topics aan bod, zoals de rol van vroegkinderlijk trauma, het onderzoek naar prenatale stress, de link tussen stress, emoties en pijn, en de methodologische valkuilen van het stressonderzoek.
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 : Op de grens tussen psyche en soma : termen, concepten en classificatie Hoofdstuk 2 : Neurobiologie van stress : hormonen en genetica Hoofdstuk 3 : Stress, emoties en pijn : een vicieus samenspel Hoofdstuk 4 : 'Slechte start in het leven' : kwetsbaarder door stressgebonden ziekten? Hoofdstuk 5 : De prenatale oorsprong van welvaartsziekten en gedragsproblemen Hoofdstuk 6 : Het brein en de buik : stress, emoties en maagdarmklachten Hoofdstuk 7 : Hart- en vaatziekten en depressie : een dodelijke combinatie Hoofdstuk 8 : Stress en het chronischevermoeidheidssyndroom Hoofdstuk 9 : Life stress-onderzoek : methodologische aspecten en relevantie voor de klinische praktijk
Keywords: Psychosomatiek; Stress