Begrijp jezelf, begrijp de ander : een psychologische benadering. - van Veen, Harry, ....- (Soest : Nelissen, 2007)
De auteur verbindt een groot aantal inzichten uit uiteenlopende gebieden van de psychologie met elkaar. Door visuele ondersteuning van de modellen en theorien brengt hij de samenhang letterlijk in beeld. De invalshoeken zijn verdeeld over zes aandachtsgebieden: persoonlijkheid, waarnemen, motivatie, interactie, manipulatie en leren. Zo krijgen meer dan honderd erkende zienswijzen aandacht. De auteur kiest voor een persoonlijke benadering om de lezer actief te betrekken bij de materie. De cd met psychologische test versterkt het reflecterende karakter. Het boek en de cd zijn bedoeld als handleiding voor managers, hulpverleners, trainers en coaches. Ook zijn ze geschikt als opleidingsmateriaal voor psychologiestudenten en voor mensen die zichzelf willen ontplooien
Inhoudsopgave : Modellen en theorien 1 Wie ben ik? 1.1 Ingesleten DVD-patronen 1.2 Vomring 1.3 Rolpersoonlijkheden 1.4 Enneagram 1.5 Kern gestuurd 1.6 Hersenspecialisaties 1.7 Myers en Briggs dimensies 1.8 Emotionele stabiliteit
1.9 Big Five 1.10 Intelligenties 1.11 Rollen 1.12 Wie ben ik: de stempel 2 Wat neem ik waar? 2.1 Signaalverwerkingsfabriek 2.2 Waarnemen en sekse 2.3 Gevoel, emotie en stemming 2.4 Jezelf en de ander 2.5 Herkomst van spanning 2.6 Gevoel, geheugen en gedrag 2.7 Stress 2.8 Langdurige stress 2.9 Beoordelingsfouten 2.10 Geluk 3. Wat drijft mij? 3.1 Motivatie 3.2 Taakvolwassenheid 3.3 Leiden 3.4 Macht en politiek 3.5 Groepskrachten 4 Wat maakt dat ik contact maak? 4.1Contact 4.2 De boodschap 4.3 Aansluiten of mismatchen 4.4 Relationele grondhoudingen 4.5 Resultaatgerichte houdingen 4.6 Gedragsgerichte houdingen 4.7 De rol van taal 4.8 Luisteren, samenvatten en doorvragen 4.9 Slechtnieuwsgesprek 4.10 Rollen 4.11 Levensfasen 4.12 Een groter geheel 5 Hoe ben ik te bespelen? 5.1 Manipuleerbasis 5.2 Sequentile tactieken 5.3 Onderdrukte communicatie 5.4 Onderhandelen: een spel 5.5 Weerstand 5.6 Presenteren 6 Hoe ontwikkel jij? 6.1 Leerstijlen 6.2 Zelfreflectie 6.3 Onthechten 6.4 Optimaliseren 6.5
Zeven gewoonten 6.6 Zes fasen 6.7 ' Single' of 'double loop' 6.8 Gradaties van veranderen 6.9 Leren en pijn lijden
Keywords: Ontwikkelingspsychologie; Persoonlijkheid; Sociale psychologie; Zelfreflectie