Biologische psychologie : een werkboek. - van Maanen, Ank, ....-; Ranty, Vera, ....- (Amsterdam : Boom, 2005)
Dit werkboek is een hulpmiddel bij het bestuderen van onderwerpen uit de biologische psychologie. Deze meervoudige discipline richt zich op de biologische basis van gedrag, emoties en ziektes van het zenuwstelsel. De biologische psychologie verdiept zich onder andere in het de rol van de hersenen, het zenuwstelsel en het endocriene systeem bij verschijnselen als stress en agressie. In dit boek wordt allereerst ingegaan op de biologische basis van gedrag. Daarna komt normaal gedrag aan de orde (slapen, eten en sexueel gedrag) en normale reacties op situaties (pijn, stress, angst en agressie). Tot slot is er aandacht voor ziektes die hun oorsprong vinden in de hersenen of het zenuwstelsel, zoals de ziekte van Parkinson en schizofrenie. Elk hoofdstuk begint met een zeer korte inleiding op een bepaald onderwerp, waarna de opdrachten volgen. Om de opdrachten goed uit te kunnen werken, slaan studenten handboeken erop na. Uitwerkingen van de oefeningen bevinden zich in de losse bijlage.
Inhoudsopgave : Inleiding 1. Biologische verklaringen voor gedrag 2. Neuronen 3. Neurotransmitters en psychofarmaca 4. Hormonen 5. Hersengebieden en hersenfuncties 7. Eten 8. Seksueel gedrag 9. Pijn 10. Stress 11. Angst 12. Agressie 13. Drugs en verslaving 14. Ziekte van Parkinson 15. Ziekte van Alzheimer 16. Depressie 17. Schizofrenie
Keywords: Biologische psychologie