Motivatie : denken over drijfveren sinds Darwin. - Franzen, Giep (Michaël Pieter), 1923-2020 (Amsterdam : Boom, 2008)
Waardoor worden mensen gemotiveerd? Waar komen onze drijfveren vandaan? Vragen die niet alleen gesteld worden door psychologen en motivatietheoretici, maar door ieder die in z'n werkkring te maken krijgt met beïnvloeding van het gedrag van mensen. Dat kan zijn in marketing en communicatie, maar ook in humanresourcesmanagement. Motivatiebenadert de menselijke basisbehoeften vanuit een evolutionair perspectief. Het boek bespreekt de belangrijkste ontwikkelingen in het denken over motivatie, en geeft een beschrijving van onze basisbehoeften en van de daaruit voortvloeiende waarden. Het gaat in op de vraag in hoeverre ons gedrag het resultaat is van onze biologische aanleg dan wel van leerprocessen en op de vraag in welke mate we 'vrij' zijn bij de keuzen die we maken. Motivatie is gefundeerd op de huidige theoretische inzichten en op empirisch onderzoek maar is ook heel toegankelijk geschreven. Het leent zich daardoor zowel voor het hoger onderwijs als voor gebruik door praktijkmensen.
Inhoudsopgave : Deel 1 - Historisch overzicht 1. Evolutietheorieën 2. De mens als primaat 3. Instinct- en drivetheorieën 4. Het freudiaanse onbewuste 5. Behoeftetheorieën 6. Persoonskenmerken 7. Het zelfconcept 8. Emoties 9. Motivatie en situatie 10. Verwachtingen en doelen Deel II - Basisbehoeften en doelen nader bezien 11. Doelen onder de loep 12. Basisbehoeften van dichtbij Deel III - Aangeboren of aangeleerd? 13. Genen en omgeving 14. Het 'nieuwe' onbewuste
Keywords: Motivatie