Vrouw en leven : psychopathologie bij vrouwen in de diverse levensfasen. - van Vliet, Irène, ....-; Knoppert, Elise, ....-; Kölling, Pieternel, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2006)
Vrouwen en mannen verschillen, niet alleen in uiterlijke geslachtskenmerken, maar ook in hersenontwikkeling, gedrag en emotionele vaardigheden. Ook de risico's op verschillende vormen van psychopathologie verschillen bij beide seksen. Zo kunnen vrouwelijke hormonen een ontregeling van de stress-as en de stemming veroorzaken. Eetstoornissen en depressies komen beduidend vaker voor bij vrouwen en een psychische aandoening als schizofrenie heeft bij vrouwen vaak een ander beloop. Ook blijken beide seksen anders om te gaan met bijvoorbeeld dood en verlies, wat weer invloed op de lichamelijke en geestelijke gezondheid heeft. In dit boek beschrijven vrouwelijke specialisten de recente inzichten voor die aspecten van de psychopathologie die specifiek gelden voor vrouwen in de diverse levensfasen: de prenatale periode, de kindertijd, puberteit, volwassenheid en ouderdom. Hierbij komen onder meer aan bod: eetstoornissen, genderidentiteitsstoornissen, seksuele problemen, zwangerschap, hormonale
Stemmingsstoornissen, dementie, rouwverwerking en de gevolgen van incest. Vrouw & leven beschrijft complexe processen helder en genuanceerd en presenteert recente onderzoeksresultaten en inzichten op een toegankelijke wijze. Het boek biedt talrijke praktische handreikingen met betrekking tot therapie voor vrouwen met uiteenlopende psychische aandoeningen
Inhoudsopgave : 1 Effecten van stress op zwangerschap en zwangerschapsuitkomst 2 Geneesmiddelen, zwangerschap en borstvoeding 3 Genderstoornissen bij kinderen, adolescenten en volwassenen 4 Eetstoornissen : tussen gril en ziekte 5 Genderverschillen en schizofrenie 6 Traumatisering in de jeugd 7 Vrouwen, intimiteit en seksualiteit 8 Sekseverschillen in autonomie en hun gevolgen voor diverse psychiatrisch stoornissen 9 Transculturele aspecten van depressie bij zwarte vrouwen 10 Vrouwen in detentie 11 Medisch onverkaarde klachten en syndromen in vrouwenlevens 12 Hormonen en stemmingsstoornissen 13 Sekseverschillen bij dementie en het functioneren
Van de mantelzorgers 14 Rouw en rouwen bij vrouwen
Keywords: Psychopathologie -- Vrouwen