Bind-kracht in armoede : krachtgerichte hulpverlening in dialoog. - Vansevenant, Koen, ....-; Driessens, Kristel, ....-; Van Regenmortel, Tine, 1961- (Leuven : LannooCampus, 2008)
Vele hulpverleners ervaren onmacht wanneer ze werken met mensen in armoede. Twee leefwerelden botsen soms in hulpverleningsrelaties. Verschillende omgangsvormen en een andere kijk op de aanpak van problemen zetten de hulpverlening geregeld onder druk. Bind-Kracht in armoede ontwikkelt instrumenten om de kwaliteit van de hulpverlening te verbeteren. Verbindend en versterkend werken in dialoog leidt tot duurzame groei van maatschappelijk gekwetste mensen. Maar hoe pak je dit aan? Dit reflectie- en methodenboek van Bind-Kracht in armoede verkent hoe begeleiders krachtgerichte hulpverleningsrelaties kunnen opbouwen met mensen in armoede. De auteurs brengen bouwstenen aan: sterke visie, inzicht in de leefwereld van mensen in armoede, bewust omgaan met rolpatronen en empowerment. Het boek vertaalt inzichten en engagement in bruikbare werkinstrumenten. Concrete praktijkverhalen en oefeningen maken van het boek een samenhangend en levendig geheel waarmee de lezer zijn eigen hulpverleningsaanpak kan uitdiepen en verrijken.
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1. Bind-kracht in armoede Hoofdstuk 2. Van inzichten naar vormingspakketten Hoofdstuk 3. Participatie van personen die in armoede leven binnen vorming Hoofdstuk 4. Bewuster werken vanuit een visie Hoofdstuk 5. Stilstaan bij de binnenkant. De leef- en ervaringswereld Hoofdstuk 6. Over spanningsvelden en rolpatronen Hoofdstuk 7. De krachtgerichte basishouding Hoofdstuk 8. Empowerment in de hulpverlening Hoofdstuk 9. Het eerste onthaal Hoofdstuk 10. Exploreren en basisrechten herstellen Hoofdstuk 11. Stabiliseren en komen tot gedeelde inzichten Hoofdstuk 12. Samen op weg naar duurzame resultaten Hoofdstuk 13. De meerwaarde van krachtgericht groepswerk Hoofdstuk 14. Het afronden van een hulpverleningsrelatie Besluit. Krachtgerichte hulpverlening waarmaken.
Keywords: Armoede en hulpverlening