Op het spoor van kindermishandeling : een outreachende benadering - Erol, Ergün, ....-; Hoes, Medi, ....- (Soest : Nelissen, 2006)
Het methodische boek Op het spoor van kindermishandeling is een leidraad voor hulpverleners, studenten en politiefunctionarissen om kindermishandeling en huiselijk geweld vroegtijdig te leren signaleren en er vervolgens tegen op te treden. Ergn Erol en Medi Hoes reiken de lezer vaardigheden aan om adequaat en snel te reageren en te handelen. Beide auteurs hebben gedurende hun gehele loopbaan veel te maken gehad met onderwerpen als huiselijk geweld en kindermishandeling. Vanuit hun jarenlange samenwerking hebben zij een unieke outreachende methode ontwikkeld waarbij niet vraaggericht vanuit de clint gewerkt wordt, maar doel- en vraaggericht vanuit de hulpverlener. Hoe kunnen we signalen van kindermishandeling herkennen? Welke beroepshouding is nodig om deze signalen te herkennen? Wat is het verschil tussen kindermishandeling en huiselijk geweld? Hoe moeten de hulpverlener en de politie optreden tegen kindermishandeling? Wat komt er allemaal kijken bij een aangifte? Hoe ontstaat kindermishandeling
En hoe reageren kinderen erop? Welke instanties kunnen helpen? Op al deze vragen geven de auteurs een antwoord in hun boek
Inhoudsopgave : Inleiding Interview 1 Kindermishandeling 1.1 Vormen van kindermishandeling 1.2 Uitgangspunten voor een goede beroepshouding 1.3 Vaardigheden voor een goede beroepshouding 1.4 Omgaan met signalen van kindermishandeling 1.5 Het advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) 1.6 Beroepsgeheim 1.7 Signalenlijst bij (een vermoeden van) kindermishandeling 2 Huiselijk geweld 2.1 Daders en slachtoffers van huiselijk geweld 2.2 De geweldscyclus 2.3 De politie en huiselijk geweld 2.4 Het AMK en huiselijk geweld 2.5 Casus Interview 3 Ontstaan en effecten van kindermishandeling 3.1 Ontstaan van kindermishandeling 3.2 Effecten van kindermishandeling Interview 4 Onze methode in de praktijk 4.1 Een actieve methode 4.2 Uitgangspunten 4.3 Daders en slachtoffers 4.4 Verwijzen van de clint 4.5 Casus 5 Aangifte 5.1 Uitgangspunten, argumenten en afwegingen 5.2 Stappen voorafgaand aan de
Aangifte 5.3 Juridische kwesties 6 Instanties voor kinderen en ouders 6.1 Bureau Jeugdzorg 6.2 Raad voor de Kinderbescherming 6.3 MEE 6.4 Kinderjeugdtraumacentra 6.5 Daderbehandeling
Keywords: Kindermishandeling -- Nederland; Kindermishandeling