Tussen armoedebeleid en beleidsarmoede : een retrospectieve en interventiegerichte analyse van de Vlaamse beleidspraktijk. - Dierckx, Danielle, 1973- (Leuven : Acco, 2007)
Dit boek gaat op zoek naar het wezen van het armoedebeleid in ons land. Het biedt een historisch overzicht van wat er zich de jongste veertig jaar op dat terrein heeft voltrokken. Armoede bestaat en worden bestreden, maar niet met onverdeeld succes. De auteur belicht het armoedebeleid via drie perspectieven: het beleidsthema, de beleidsorganisatie en de bestuursstijl. Het beleidsthema verwijst naar de opvattingen over armoede als beleidsprobleem. Welke evoluties zien we in de definitie? Wordt armoede door de overheid en andere spelers op een gelijkaardige manier begrepen? De beleidsorganisatie graaft naar de manier waarop de overheid zich organiseert. Hoe worden bevoegdheden bepaald? Hoe krijgt de coördinatie van een integraal armoedebeleid vorm? Wat leren we uit het verleden en waar loopt het vandaag mis? De bestuursstijl tot slot belicht de interacties tussen verschillende relevante actoren. Trekt de overheid alles naar zich toe of maakt zij ruimte voor de participatie van bijvoorbeeld hulpverleners, wetenschappers en mensen die in armoede leven? In welke mate is er sprake van een interactief armoedebeleid en is er meer, dan wel minder interactiviteit gewenst?Dit boek biedt een vernieuwend kader voor beleidsanalyse, een omvattend historisch overzicht van het armoedebeleid en interventiesuggesties voor de toekomst.
Dit boek is de neerslag van een proefschrift, waarmee de auteur haar graad van Doctor in de Politieke en Sociale Wetenschappen behaalde (Universiteit Antwerpen, 16 maart 2007).
Keywords: Armoedebeleid -- Vlaanderen