Groepsgedragstherapie bij agressie : gevalsbeschrijvingen uit de behandelkamer. - van Dam, Arno, ....-; van Tilburg, Carola, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2007)
Voor het verminderen van agressief gedrag bij volwassen mannelijke cliënten is cognitieve gedragstherapie succesvol gebleken. Bij deze behandeling wordt gebruikgemaakt van technieken als zelfmonitoring van boosheidsgevoelens, het doorbreken van gedragsketens, de time-outprocedure, het aanleren van probleemoplossende vaardigheden, relaxatievaardigheden, cognitieve technieken en sociale vaardigheden. In dit boek geven de auteurs, beiden hulpverlener in de reguliere ggz die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van agressieproblematiek, een kijkje in hun keuken. Een groepsgedragstherapie en systeemgesprekken vormen de kern van hun behandeling. Gedetailleerde praktijkvoorbeelden in dit boek bieden de lezer inzicht in de keuzes van de therapeuten voor bepaalde interventies en in de processen die gedurende de behandeling voorkomen in de groep en bij individuele cliënten. Er is aandacht voor vier verschillende typen agressieve mannen: de geremde man, de man met narcistische kenmerken, de emotioneel labiele man en de man met psychopathische trekken.
Keywords: Agressie -- Cognitieve gedragstherapie; Groepstherapie