Motiveringsstrategieën in de ambulante psychotherapie. - Keijsers, Ger (Gerard Peter Johannes), 1964-; Keijsers, Lam H. A., ....-; Vossen, Caroline J. C., ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2007)
Stoornisgerichte en protocollaire behandelingen maken al geruime tijd een duidelijke opgang in de psychotherapeutische hulpverlening. In deze vormen van behandeling staat de toepassing van specifieke, vaak goed onderzochte behandelprocedures centraal. In Motiveringsstrategieën in de ambulante psychotherapie wordt het belang van aangetoonde effectieve behandelprocedures onderschreven, maar wordt tevens benadrukt dat het de patiënten zelf zijn die met die procedures veranderingen bij zichzelf moeten bewerkstelligen. Behandelprocedures moeten daarom niet alleen worden uitgelegd maar ook acceptabel en wenselijk worden gemaakt. Patiënten moeten ontvankelijk worden gemaakt voor de effecten ervan en in staat worden gesteld om deze effecten als tekenen van verandering, vooruitgang of controle te accepteren. Van de kant van de therapeut vereist dit deskundigheid, fijngevoeligheid en empathie. Aan de orde komen motiveringsstrategieën in de voorbereidingsfase, activeringsfase en volhardingsfase. De hoofdstukken gaan onder meer in op empathie, omgangsstijl, behandelrationale, contextwijzigingen, activering, voorspellingen, huiswerkopdrachten en afsluiting van de behandeling.
Inhoudsopgave : 1. Motivering 2. De voorbereidingsfase: is verandering wenselijk en mogelijk? 3. Aansluiten bij patiënten met een lastige omgangsstijl 4. De activeringsfase: aanzetten tot het opdoen van ervaringen 5. De volhardingsfase: motiveren bij lopende handelingen 6. Besluit Bijlage motiveringsstrategieën en indicaties
Keywords: Motivatie; Psychotherapie