Bewegingsstoornissen in de psychiatrie : casuïstiek en achtergronden. - van Harten, Peter, ....- (Utrecht : De Tijdstroom, 2005)
Een 13-jarige jongen komt met zijn mond wijdopen op de spoedeisende eerste hulp. Een 17-jarige caissière is ineens haar stem kwijt. Een 56-jarige zwakbegaafde man trilt hevig met zijn handen. Een 62-jarige vrouw steekt telkens haar tong uit wat een erg onsmakelijk gezicht is. Een 19-jarige man staat uren bewegingsloos in een vreemde houding. Al deze bewegingsstoornissen komen voor in de psychiatrie en patiënten kunnen daar veel last van hebben. Soms kunnen zij door de bewegingsstoornissen alledaagse activiteiten niet goed meer doen. Heel vaak zijn er gevoelens van schaamte, omdat die bewegingsstoornissen zo opvallen. De hoofdstukken over de patiënten starten met de klacht waar een patiënt mee komt. De stoornis wordt vervolgens vragenderwijs uitgediept met vragen over diagnostiek, behandeling, epidemiologie, risicofactoren en andere aspecten van de stoornis. Deze opzet verhoogt de educatieve waarde van dit boek. Tevens is er uitgebreid aandacht voor de plaatsbepaling van de nieuwe (atypische) antipsychotica (second generation antipsychotics) ten opzichte van de klassieke antipsychotica (first generation antipsychotics).
Keywords: Antipsychotica; Bewegingsstoornissen; Geneesmiddelen -- Bijwerkingen; Psychofarmaca