Werken met de Roos van Leary : zicht op communicatieve stijlen binnen social work. - Vane, Sjaak, ....- (Soest : Nelissen, 2007)
'De roos van Leary' is de aanduiding voor een gangbaar communicatiemodel binnen de hulpverlening. Het geeft een typering van acht verschillende gedragsstijlen, zoals leidend, helpend en opstandig gedrag en verklaart hoe zij elkaar beïnvloeden. Het boek met bijbehorende cd-rom maakt duidelijk hoe de kennis van de Roos van Leary een effectieve communicatie kan bevorderen binnen het beroepsmatig handelen. Op de cd-rom wordt in verschillende fragmenten het teamoverleg gespeeld van 'De Dreef' - een fictief tehuis voor crisis-opvang-voor jongeren. In het boek analyseert Sjaak Vane dit rollenspel volgens het model van Leary. Via een zelftest kan de lezer vervolgens de kenmerken van de eigen communicatieve stijl vaststellen. Daarna gaat de schrijver in op de wisselwerking tussen de verschillende gedragsstijlen. Ten slotte wordt de stap gezet naar het toepassen van de eigen communicatie als methodisch instrument. Met praktijkvoorbeelden van interventies geeft de auteur aan hoe de lezer de gewenste omgang met cliënten en teamleden kan bereiken. Het boek en de cd-rom zijn bedoeld voor studenten Social Work en voor hen die werkzaam zijn in de zorg.
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 Communicatieve stijl 1.1 Het model van Leary 1.2 De Roos van Leary 1.3 De teamleden stellen zich voor 1.4 De start van de vergadering 1.5 Het eerste vergaderonderwerp: de rapportage 1.6 Eigen interpersoonlijke stijl 1.7 Kwaliteiten en valkuilen Hoofdstuk 2 De wisselwerking tussen gedragsstijlen 2.1 Symmetrisch en complementair gedrag 2.2 Het tweede vergaderonderwerp: Maikel 2.3 De wisselwerking van het gedrag binnen het team 2.4 De tweede vergadering Hoofdstuk 3 Communicatiestijlen toepassen 3.1 Bewust beïnvloeden 3.2 Werken vanuit de Roos van Leary
Keywords: Communicatievaardigheden -- Hulpverlening; Maatschappelijk werk -- Methodiek; Roos van Leary