Verlies en verlangen : over verliesverwerking bij schizofrenie : een kader, een training voor hulpverleners en de rol van de geestelijke verzorger nader belicht. - Muthert, Hanneke, ....- (Assen : Van Gorcum, 2007)
'Ik ben mezelf niet meer. En soms vraag ik me af, of ik dat ooit weer worden zal.' 'Alles gaat zo snel tegenwoordig. Ik kan het niet bijhouden. Voor mijn gevoel tel ik niet langer mee.' 'Huisje, boompje, beestje... Burgerlijk hè? Maar zal het er ooit van komen?' Zo maar drie uitspraken van mensen met een psychotische aandoening. Vaak is hun perspectief verre van rooskleurig. Op het persoonlijke, sociale en maatschappelijke vlak ervaren zij verlies van mogelijkheden, en gaan ze gebukt onder het stigma van de aandoening. Ze voelen dat ze worden uitgesloten, wat ook vaak zo is. Daardoor dreigt deze groep patiënten het contact met de buitenwereld te verliezen. In 'Verlies en verlangen' wordt ingegaan op de elementaire processen die een persoon in die situatie doormaakt: het verlies dragen, verlangen, zingeving, rehabilitatie en herstel. De uitgave is in eerste instantie bestemd voor hulpverleners in de GGZ, maar biedt ook aan hen daarbuiten - de mantelzorgers - elementaire handreikingen ter ondersteuning bij verlies. De eigen wijze van omgaan met deze ziekte en vooral ook de existentiële beleving verdienen volgens de auteur meer aandacht. Het gevoel weer controle te krijgen - en te houden - over de eigen levensloop en het verwerven van sociale steun is voor mensen met een psychotische aandoening immers vaak het begin van de weg terug.
Keywords: Geestelijke verzorging -- Schizofrenie; Schizofrenie; Verlies (emotie).