Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering : een planmatige aanpak. - Brug, Johannes, ....-; Lechner, Lilian, 1967-; van Assema, Patricia Tine, ....- (Assen : Van Gorcum, 2007)
* Hoe maak je een programma om jongeren meer te laten bewegen? * Waarom eten mensen eigenlijk te weinig groente en fruit? * Hoe bepaal je of een campagne tegen overgewicht effect heeft? * Hoe zorg je ervoor dat een lesprogramma over preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen ook echt gebruikt wordt? Het zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die gezondheidsvoorlichters bezighouden. Dit boek helpt bij de beantwoording ervan. Ongezond gedrag is in Nederland de belangrijkste oorzaak van vermijdbare ziekte en sterfte, en zorgt ervoor dat de volksgezondheid in Nederland achterblijft bij die van andere Europese landen. Om gezond gedrag te bevorderen is het belangrijk om te weten welk gedrag gezond en welk gedrag ongezond is, waarom mensen zich gezond of ongezond gedragen, en hoe die determinanten van gedrag te benvloeden zijn. 'Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering' gaat over planmatige bevordering van gezond gedrag om zo de gezondheid te verbeteren, ziekte te voorkomen
Dan wel om de schade van aandoeningen zo veel mogelijk te beperken. Het boek behandelt inzichten uit de epidemiologie, theorien over het ontstaan van gedrag, en theorien en methodieken voor gedragsverandering. Ook is er aandacht voor de implementatie en evaluatie van interventies ter bevordering van gezond gedrag, en voor specifieke settings waarin dit soort interventies worden uitgevoerd. In deel 1 wordt een Model voor Planmatige Gezondheidsvoorlichting en Gedragsverandering stap voor stap uitgewerkt en gellustreerd: van de analyse van gezondheid tot de evaluatie van interventieprogramma's. Deel 2 beschrijft een aantal praktijktoepassingen. De uitgave is bestemd voor iedereen die zich professioneel met gezondheidsvoorlichting en bevordering van gezond gedrag bezighoudt of wil gaan bezighouden, en is geschikt voor onderwijs op bachelor- en masterniveau op het gebied van gezondheidswetenschappen, gezondheidspsychologie, voeding en ditetiek, verpleegkunde, jeugdzorg, fysiotherapie en
Communicatiewetenschappen
Inhoudsopgave : Deel 1 De theorie van planmatige gezondheidsvoorlichting 1 Planmatige bevordering van gezond gedrag 2 Analyse van volksgezondheid 3 De analyse van gedrag 4 Determinanten van gedrag 5 Interventieontwikkeling 6 Theorien en methodieken van verandering 7 Invoering van effectief gebleken interventies 8 De communitybenadering voor GVO-interventies 9 Evaluatie van interventies ter bevordering van gezond gedrag Deel 2 Enkele praktijkvoorbeelden 10 Planmatig onderzoek naar determinanten van de inname van groente en fruit door basisschoolkinderen: het Pro Children Project 11 Planmatige ontwikkeling van advies-op-maat 12 Evaluatie van interventies ter preventie van overgewicht: het NHS-NRG Project 13 Planmatige bevording van de geestelijke gezondheid, toegespitst op de preventie van depressie
Keywords: Gezondheidsvoorlichting -- Nederland; Gezondheidsvoorlichting