Leerzorg in het onderwijs. - Van Rompu, Wim, ....-; De Coninck, Christine, ....-; Mardulier, Theo, ....- (Antwerpen : Garant, 2007)
Onlangs heeft de Vlaamse regering, na tien jaar discussie, een politiek akkoord bereikt over hoe de zorg voor leerlingen met een beperking moet worden hervormd. De wetgeving over het buitengewoon onderwijs in Vlaanderen is immers al dertig jaar oud. Dit boek is een grondige syntheseoefening. Het brengt de huidige populatie van buitengewoon onderwijs-, GON- en ION-leerlingen in beeld en geeft inzicht in het hoe en waarom van de hervorming. Deze komt niet zomaar uit de lucht komt vallen, maar bouwt voort op bestaande praktijken en is ingebed in een internationaal kader. Het onderwijs voor kinderen met specifieke leer- en zorgbehoeften kampt momenteel met verschillende problemen. Meer dan vroeger willen ouders dat hun kinderen met een beperking les volgen in een gewone school. Soms heeft het doorverwijzen van leerlingen naar het buitengewoon onderwijs, vooral te maken met de ondersteuning die de oorspronkelijke school kan of wil bieden, of met de mogelijkheden van het buitengewoon onderwijs
In de buurt. Ook het onderwijstype waarin een kind belandt heeft gevolgen. Sommige types worden maar in een beperkt aantal scholen aangeboden, waardoor kinderen lang op de bus moeten of op internaat gaan. De Verenigde Naties hebben intussen een wereldwijde conventie voorbereid om de deelname van personen met een handicap in alle domeinen van de samenleving mogelijk te maken. Het breder openstellen van het gewoon onderwijs voor leerlingen met een handicap, is hiervan een belangrijk onderdeel, en een agendapunt van de Vlaamse regering. Dit boek legt uit hoe dit kan worden gerealiseerd. De voorgestelde hervorming creert samenhang tussen bestaande en nieuwe maatregelen van zorg. Het laat de scholen voor buitengewoon onderwijs toe 'hun poorten iets breder open te stellen', zonder dat hierdoor mr leerlingen binnenkomen. Ook de scholen voor gewoon onderwijs kunnen hun poorten iets breder kunnen openstellen, zodat mr leerlingen die nu aangewezen zijn op buitengewoon onderwijs toch de nodige
Zorg krijgen om in het gewoon onderwijs te blijven. Naast die verbreding laat het leerzorgkader ook meer verfijning toe door de intensiteit van de zorg preciezer af te stemmen op de behoeften. Hierbij wordt vertrokken van de actuele definitie op beperkingen als een probleem van afstemming tussen het individu en zijn omgeving
Inhoudsopgave : Leerzorg: een nieuw debat? (De aandacht voor leerlingen met specifieke behoeften in het onderwijsbeleid - Wetenschappelijk onderzoek - Een blik over de grenzen - Besluit) - Cijfers en vaststellingen in het onderwijs (Gewoon en buitengewoon onderwijs becijferd - Vaststellingen in het onderwijs - Besluit) - Voorstel voor een nieuw referentiekader (Doelstellingen - Referentiekader voor leerzorg) - Naar een volgende fase (Deelprocessen van leerzorg - Gemeenschappelijke beleidsontwikkeling).
Keywords: Onderwijs -- Vlaanderen; Zorgverbreding