De aard van het beestje : een andere visie op organisatiecultuur. - Muntjewerf, Daan, ....- (Amsterdam : Business Contact, 2006)
De organisatiecultuur beschrijven is lastig; het is een moeilijk concreet te maken begrip. Een erg brede definitie is: 'hoe mensen met elkaar omgaan, met elkaar werken, met klanten en leveranciers omgaan'. Er zijn ook verschillen tussen organisatieculturen; iedereen voelt dat aan. Zo heeft een kernenergiecentrale een totaal andere werkcultuur dan een jong internetbedrijf. Daan Muntjewerf zocht naar een model dat op een concrete, herkenbare manier beschrijft hoe je verschillende organisatieculturen kan onderscheiden; een model dat uit de dynamische werkelijkheid komt en niet in theorie blijft steken. Hij kwam op acht verschillende typen organisatieculturen, die hij vervolgens koppelde aan het sociale gedrag van dieren. In gesprek met oud Artis-directeur Maarten Frankenhuis selecteerde Muntjewerf acht dieren die de verschillende organisatieculturen goed weerspiegelen en vertegenwoordigen. En zo ontstond het dierenriemmodel: de olifant, leeuw, gier, buffel, luipaard, wilde hond, orang-oetang en ... de naakte molrat. De dieren maken het mogelijk om heel concreet met elkaar te praten over de eigen organisatiecultuur, en ook over verschillen tussen afdelingen. Het is ook een instrument voor managers en adviseurs om de organisatiecultuur te analyseren en veranderingsdoelen te benoemen.
Inhoudsopgave : Inleiding Organisatiecultuur Een nieuw organisatiecultuurmodel Voorbeelden van de verschillende organisatieculturen Het dierenriemmodel binnen de organisatie De cases
Keywords: Organisatiecultuur