Werken met verschil : de waarde van diversiteit voor mensen en organisaties. - Limburg, Daan, ....-; Engwirda, Ilse, ....- (Amsterdam : Pearson Education Benelux, 2007)
Dat organisaties en bedrijven een afspiegeling moeten vormen van de maatschappij, daar is iedereen het over eens. Dat betekent dat organisaties steeds diverser worden, niet alleen qua etnische achtergrond, maar ook wat betreft de verhouding man/vrouw, jong/oud en hoog en laag opgeleid. De verschillen tussen mensen veroorzaken nogal eens botsingen op de werkvloer. Dit boek laat zien waarom mensen zoveel moeite hebben met het omgaan met verschillen, geeft inzicht in de waarde die verschillen kunnen hebben en geeft handvatten hoe je daar beter mee om kunt gaan. Aan de hand van herkenbare thema's zet het boek aan tot zelfreflectie. De lezer krijgt tips en oefeningen om te werken met de moeilijkheden en mogelijkheden van diversiteit. Het is niet alleen geschreven voor (HR-)managers, maar voor iedereen die tijdens zijn werk te maken krijgt met diversiteit.
Inhoudsopgave : 1 'Leven met vragen...' : ... over ik en de ander 2 Jij bent niet oké en dat is oké : hoe verschillen teams kunnen verbinden 3 Ontmoeting, een botsing van vanzelfsprekendheden : over wij en de anderen 4 Keuze te over : de innerlijke weg naar een passende (werk)omgeving 5 Vrouwen en mannen maken het verschil : de kracht van ieders eigen-aardigheden 6 1 + 1 = 3 : over de meerwaarde van cultuurverschil 7 Generatieverschillen : bron voor duurzaam veranderen in organisaties.
Keywords: Intercultureel personeelsbeleid; Interculturele bedrijfseconomie