Ergotherapie in de gerontologie : basisboek voor kwaliteitsvolle hulpverlening - De Coninck, Leen, ....- (Leuven : Acco, 2008)
Ouderen nemen in de huidige maatschappij een steeds prominentere plaats in. Hun wensen en behoeften veranderen en ze wensen zich zo lang mogelijk te blijven ontwikkelen en autonoom te blijven. Deze demografische transitie heeft tevens invloed op de hulpverleners in de ouderenzorg. Het is één van de taken van de ergotherapeut om, rekening houdend met de wensen en behoeften van de oudere en/of zijn omgeving, deze oudere te helpen zo lang mogelijk zijn zelfstandigheid te behouden. Dit boek biedt een basis waarop de ergotherapeut zich kan beroepen om kwaliteitsvol hulp te verlenen. Het beschrijft de valkuilen van bepaalde visies die de maatschappij heeft op deze bevolkingsgroep. De normale veroudering van de oudere persoon wordt op een positief realistische manier besproken, gebaseerd op het kader van de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF - WHO). De taakgebieden van de ergotherapeut worden gespecificeerd. Het kwalitatief hulp verlenen wordt onderbouwd door theorieën uit het methodisch, cliëntgericht, evidence based en ethisch handelen. Praktijktoepassingen maken het geheel herkenbaar voor zowel de beginnende als de ervaren ergotherapeut. Het boek Ergotherapie in de gerontologie richt zich zowel naar hogeschoolstudenten, als naar hulpverleners in het werkveld en werd samengesteld dankzij een constructieve samenwerking tussen de hogescholen en het werkveld. 1. Algemene aspecten omtrent zorg voor ouderen 2. De valide ouderen 3. De ergotherapeut in een evoluerende maatschappij 4. Kwaliteitsvol handelen als ergotherapeut 5. Specifieke thema's Thema 1: diversiteit en allochtone ouderen Thema 2: pensionering Thema 3: eenzaamheid Thema 4: wonen Thema 5: projectwerking Thema 6: reminiscentie Thema 7: dieren en ergotherapie Thema 8: valpreventie
Keywords: Eenzaamheid -- Ouderen; Ergotherapie -- Ouderen; Migranten -- Ouderen; Ouderen en dieren; Pensioenleeftijd; Reminiscentie; Vallen -- Ouderen; Wonen -- Ouderen