Handboek oplossingsgericht werken met licht verstandelijk beperkte cliënten. - Roeden, John, ....-; Bannink, Fredrike, ....- (Amsterdam : Harcourt, 2007)
Oplossingsgericht werken heeft veel te bieden. Het geeft erkenning en waardering aan de cliënt, focust op oplossingen en niet op problemen, schept optimisme, hoop en een positief toekomstperspectief voor de cliënt. Het draagt bij aan een goede samenwerking tussen cliënt en professional en zorgt voor humor en luchtigheid tijdens de gesprekken. Onze positieve ervaringen met oplossingsgericht werken vormden de aanleiding om deze methodiek te introduceren in de sector verstandelijk gehandicaptenzorg en om dit boek te schrijven. Dit handboek is een uitnodiging aan iedereen die in de dagelijkse praktijk werkt met cliënten met een lichte verstandelijke beperking om oplossingsgericht aan de slag te gaan.
Inhoudsopgave : 1. Werken met mensen met een verstandelijke beperking 2. Oplossinggericht werken: de achtergronden 3. Oplossingsgerichte gesprekvoering in de praktijk 4. De relatie cliënt-rpofessionol 5. In gesprek met de cliënt 6. Vragen naar doel 7. Vragen naar uitzonderingen 8. Schaalvragen 9. Competentievragen 10. Feedback en taken 11. Vervolggesprekken 12. Afsluiting 13. Meer oplossingsgerichte mogelijkheden 14. Combinatiebehandeling en twee casus 15. Oplossingsgericht samenwerken met mediatoren 16. Specifieke oplossingen 17. Reflectie op het gesprek 18. Oplossingsgericht vragen
Keywords: Hulpverlening -- Methodiek; Mentaal gehandicapten -- Hulpverlening