Wetenschap communiceren : tips voor het schrijven over en het presenteren van wetenschappelijk onderzoek. - Crauwels, Marion, ....-; West, Luc, ....- (Leuven : Acco, 2007)
'Waar ben je zoal mee bezig?' Een vraag die een onderzoeker, of hij nu student, doctorandus of wetenschappelijk medewerker is, geregeld krijgt. Zodra die vraag door een zogenaamde leek gesteld wordt, rijzen er problemen. En er zijn nogal wat leken: eigenlijk is dat iedereen die niet meteen tot je eigen vakgebied behoort. Hoe leg je kort en duidelijk uit wat je studie of onderzoek inhoudt? Hoe voorkom je dat je lezer of toehoorder al vanaf de eerste zin het noorden kwijt is? En dan is er de scriptie. In het vernieuwde bachelor- en mastersysteem moeten studenten meer en meer bewijzen dat ze zelfstandig kunnen werken en efficiënt over hun werk kunnen rapporteren. De bachelorproef is vaak de eerste confrontatie met het schrijven van een technisch-wetenschappelijke tekst. De klassieke eindverhandeling wordt in meerdere richtingen vervangen door essays waarin de student niet alleen de resultaten van maar ook zijn visie op zijn studie geeft. Helder kunnen communiceren over je eigen eerste onderzoek wordt belangrijk.Dit boek geeft richtlijnen voor het schrijven van een degelijke vaktekst op bachelor- en masterniveau die voor iedereen begrijpelijk is. Die vaktekst dient dan als basis voor verdere communicatie: je onderzoek online brengen, in een posterpresentatie gieten, presenteren voor een publiek en meedelen aan de pers. Met de tips die de auteurs daarvoor geven, kan iedere onderzoeker zijn voordeel doen.
Keywords: Wetenschappelijk onderwijs; Wetenschapsvoorlichting