Taalontwikkeling en taalstimulering bij baby's, peuters en kleuters. - Goorhuis-Brouwer, Sieneke M., ....- (Amsterdam : SWP, 2007)
Taalontwikkeling is een sociaal leerproces dat in wisselwerking met volwassenen en andere kinderen plaatsvindt. Dit taalverwervingsproces speelt zich voor het grootste gedeelte af tussen de geboorte en het begin van groep 3. Het brabbelen gaat over in het eenwoordstadium en ontwikkelt zich onder andere door taalstimulerende activeiten steeds verder. Hoe dat proces verloopt, welke invloeden een rol spelen, hoe een tweede taal zich ontwikkelt, wordt aan de hand van veel praktische voorbeelden duidelijk beschreven. Een handzaam en goed leesbaar overzichtsboek over taalontwikkeling en taalstimulering.
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1. De baby 1.1 Algemene aspecten 1.2 Voorbereidende ontwikkeling tot spreken 1.3 Taalstimulatie 1.4 Conclusie Hoofdstuk 2. De peuter 2.1 Algmene aspecten 2.2 De taalontwikkeling 2.3 Taalstimulering 2.4 Conclusie Hoofdstuk 3. De kleuter 3.1 Algemene aspecten 3.2. Taalontwikkeling 3.4 Conlcusie Hoofdstuk 4. De neurobiologische basis van taal en de mogelijkheid tot tweetaligheid 4.1 De neurobiologische basis van taal 4.2 Twee moedertalen (simultane taalverwerving) 4.3. Een tweede taal (successieve taalverwervng) 4.4. Conclusie Hoofdstuk 5. Taalachterstand en taal-leerlijn 5.1 Het tempo van de taalontwikkeling 5.2 Taalachterstand 5.3 Doorgaande leerlijn 5.4 Negatieve effecten van goedbedoelde extra aandacht 5.5 Conclusie
Keywords: Taalontwikkeling; Taalverwerving