Uw uitgesproken uiterlijk. - de Wit, Els, ....- (Alphen aan den Rijn : Kluwer, 2008)
Uiterlijk is een belangrijk non-verbaal communicatiemiddel. Hoe zorgt u ervoor dat uw persoonlijk imago klopt met het imago van uw beroep en bedrijf?
Bevat literatuurlijst
Keywords: Etiquette; Zakenleven