Gedragsverandering in gezinnen : cognitieve gedrags- en systeemtherapie. - Lange, Alfred, 1941- (Groningen : Martinus Nijhoff, 2006)
Gedragsverandering in gezinnen gaat over de manieren waarop mensen, gezinnen en stellen met psychische of onderlinge moeilijkheden geholpen kunnen worden deze zelf op te lossen. Het is een leerboek dat regelmatig grondig is herzien. Ook deze laatste update geeft ruim baan aan de nieuwste inzichten. De subtiel, congnitieve gedrags- en systemtherapie, gedragstherapie is nieuw. Deze doet recht aan het groeiende belang van de cognitieve gedragstherapie in de wereld van de psychotherapie en aan de grote plaats die deze aanpak in dit boek inneemt. Het uitgangspunt is eclectisch; opvattingen uit de verschillende stromingen binnen de gezins- en relatietherapie worden gecombineerd met elementen uit de cognitieve gedragstherapie en directieve therapie.
Inhoudsopgave : Deel 1 ACHTERGRONDEN VAN HET MODEL 1. Het gezin als systeem; de ontwikkeling van een begrippenkader 2. De stromingen en hun geschiedenis 3. Tien basisstrategieën 4. Het behandelingsmodel: timing, fasering en integratie Deel 2 TECHNIEKEN 5. Aanmelding en taxatie 6. Microanalyse van een taxatiezitting met een heel gezin 7. Registratie: de eerste stap naar zelfcontrole 8. Congruente interventies tijdens de therapiezitting 9. Congruente opdrachten, ofwel huiswerk 10. Paradoxale adviezen en suggesties 11. Therapeutische symbolen en rituelen Deel 3 SPECIFIEKE PROBLEMEN 12. Problemen uit het verleden: verdriet, trauma en ballast uit het gezin van herkomst 13. Opvoedingsproblemen 14. Seksuele problemen 15. Scheiding en scheiding op proef 16. Verstoorde gezinsverhoudingen, psychische stoornissen en gezinstherapie. De stand van zaken in het onderzoek
Keywords: Gezinstherapie