Handboek medische bacteriologie. - Van Eldere, Johan, ....- (Leuven : Acco, 2008)
Het Handboek medische bacteriologie wil de lezer inzicht verschaffen in de mechanismen die aan de grondslag liggen van de wisselwerking tussen bacterien en hun gastheer, in casu de mens. Deze wisselwerking tussen bacterie en gastheer omvat logischerwijze twee aspecten. Enerzijds de aanvalsmechanismen van de bacteriën die hier worden behandeld. Anderzijds de afweermechanismen van de gastheer, die meer uitvoerig behandeld worden in de immunologie. De voornaamste bacteriën die paradigmatisch zijn voor de verschillende types van infectieziekten worden besproken. Er is niet naar gestreefd om een volledig overzicht te geven van alle medisch belangrijke bacteriën. De bespreking van de verschillende bacteriën gebeurt niet volgens de taxonomische verwantschap maar volgens het type infectieziekte dat ze veroorzaken. Op deze wijze wordt getracht om de gelijkenissen en de verschillen in de interactie tussen de virulentiefactoren van de bacterie en de gastheer te benadrukken. In de tweede plaats wil dit boek de lezer de basisprincipes bijbrengen van de bestrijding van infectieziekten, met name de principes van preventie en van antimicrobiële therapie. Dit handboek heeft echter niet als doel de klinische aspecten van diagnose en behandeling van infectieziekten aan te reiken. De kennis en de inzichten die dit boek bieden moeten echter het begrijpen van de kliniek van infectieziekten vergemakkelijken. Het handboek richt zich in de eerste plaats tot studenten in de medische en paramedische opleidingen.
Keywords: Bacteriën