Voeding bij gezondheid en ziekte : handboek voor de gezondheidszorg. - Stegeman, N. E., ....-; Franken, A., ....-; Gilbert-Peek, W. A., ....- (Groningen : Wolters Noordhoff, 2007)
Voeding bij gezondheid en ziekte is een veelzijdige en uitgebreide informatiebron voor iedereen die beroepsmatig met voeding te maken heeft. Het geeft zowel de benodigde theoretische achtergrond als praktische aanwijzingen en is daarmee niet alleen een uitstekend studieboek, maar ook een waardevol naslagwerk. Steeds meer hulpverleners zullen te maken krijgen met mensen die chronisch ziek worden door een ongezonde voeding. Voorlichting over de juiste voeding, afgestemd op individu of doelgroep, is een belangrijk middel in de preventie en behandeling van ziekten. Voeding bij gezondheid en ziekte geeft antwoord op een groot aantal vragen waarmee hulpverleners in de praktijk te maken krijgen, zoals: is ons voedsel nog wel veilig? Helpen vitamines en andere voedingssupplementen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en kanker? Wat zijn anti-oxidanten? Wat moet je doen als een peuter niet wil eten? Wat zijn de specifieke voedingsproblemen van gehandicapten?Inhoudsopgave Deel 1 Voedselkeuze
1. Voedingspatronen 2. Voedselaanbod 3. Voedingsvoorlichting Deel 2Voedingsleer 4. Inleiding in de voedingsleer 5. Koolhydraten, voedingsvezels en alcohol 6.Vetteb 7. Aminozuren en eiwitten 8. Energie en stofwisseling 9. Vitamines 10. Mineralen en water 11. Nieuwe ontwikkelingen in de voedingsleer Deel 3 Voeding bij gezondheid 12. Voeding bij zwangerschap en lactatie 13. Zuigelingenvoeding 14. Voeding voor peuters en kleuters 15. Voeding voor schoolkinderen en adolescenten 16. Voeding voor ouderen 17. Sport en voeding Deel 4 Voeding bij ziekte 18. Voedingszorg voor zieken 19. Voeding van een operatiepatint 20. Voeding en geneesmiddelen 21. Ondervoeding 22. Voeding en verstandelijk gehandicapten 23. Voeding bij chronische ziekten en lichamelijk handicaps 24. Voeding en dementie 25. Voeding en psychiatrische stoornissen 26. Voeding bij ziekten van maag-darmkanaal, lever, galblaas en pancreas 27. Voeding bij nierinsufficintie 28. Voeding bij kanker 29. Voedselovergevoeligheid 30. Voeding bij
Diabetes mellitus Deel 5 Diten 31. Ditetiek 32. Voedingsstofverrijkte diten 33.Voedingsstofbeperkte diten 34. Eliminatiediten 35. Voeding met veranderde consistentie 36. Diagnostische diten en balansditen
Keywords: Voeding en gezondheid; Voeding en ziekte; Voedingsleer