Waarom uw oplossing het probleem is : leidinggeven zonder bevelen. - Vandendriessche, Filip, ....- (Leuven : LannooCampus, 2007)
'Een manager bepaalt de richting, de medewerkers bepalen de weg.' Iedere manager wil de visie, waarden en doelen van zijn organisatie omgezet zien in de praktijk. Dit vergt sturing vanuit strategie (waarom en waartoe) en niet vanuit operationele oplossingen. Sturen vanuit visie en doel garandeert motivatie en creativiteit. Sturen vanuit de operatie creëert een illusie van controle, genereert conflict en demotivatie. 'Een manager kan zich permitteren om geen oplossing te hebben. Hij kan zich niet permitteren om geen criteria te hebben.' De criteria geven de manager zekerheid over het eindresultaat en garanderen de medewerkers manoeuvreerruimte. Een kant-en-klare oplossing is een mentale gevangenis voor de manager en doodt de creativiteit van de medewerkers. Een manager beperkt zich tot de criteria waaraan oplossingen moeten voldoen. 'Wanneer uw oplossing het probleem is' bundelt de vaardigheden om effectief leiding te geven.
Keywords: Leidinggeven