Palliatieve zorg in de praktijk : zakboekje voor hulpverleners. - Palliatief Support Team UZ Leuven (Leuven : Acco, 2008)
Hulpverleners worden aan het bed van de palliatieve patiënt dagelijks geconfronteerd met zeer diverse vragen over pijn- en symptoomcontrole, over praktische informatie, over mogelijkheden naar ondersteuningthuis en in het ziekenhuis. Hiervoor bestaat er een belangrijke nood aan onmiddellijk beschikbare informatie aan het bed van de patiënt, zowel voor de zogenaamde palliatief deskundigen maar ook voor de hulpverleners die niet palliatief zijn opgeleid of minder frequent met palliatieve problematiek geconfronteerd worden. Daarom besloten de auteurs een zakboekje te maken boordevol praktische informatie. De inhoud is gebaseerd op literatuuronderzoek en op dagdagelijkse klinische palliatieve ervaring. Op deze wijze hopen de auteurs voor veel hulpverleners een praktisch zakboekje aan te reiken dat toelaat om aan het bed van de patiënt op enkele minuten een advies mogelijk te maken voor demeest courante problemen. Palliatieve zorg in de praktijk biedt, als leidraad bij de palliatieve hulpverlening, verschillende wegen aan die men kan volgen. Het is aan het behandelende team en de behandelende arts om de dosissen van medicatie aan de individuele patiënt aan te passen. Er werd zoveel mogelijk getracht adviezen te formuleren die zowel in de thuiszorg als in het ziekenhuis toepasbaar zijn.
Keywords: Palliatieve zorg