Over daders : een basisstudie in de biosociale criminologie. - Thienpont, Kristiaan, 1968- (Gent : Academia Press, 2006)
Met de vooruitgang in verschillende biologische wetenschappen is ook de studie van de biologie van gedrag opnieuw in belang en wetenschappelijke kwaiteit toegenomen. De nieuwe biosociale criminologie kent in het licht van die evolutie een sterke groei en is een van de meest toegepaste actule biosociale studiegebieden. In dit boek worden de drie belangrijkste biosociale studievelden besproken die van relevantie zijn voor de studie van normovertredend gedrag: de genetica, de psychofysiologie en de evelutiebiologie. Daarnaast worden ook beschouwingen geboden over de plaats van de biosociale criminologie in de criminologie als geheel.
Inhoudsopgave : Deel I: Situering en eigenheid van de biosociale criminologie 1. Naar een biosociale wetenschapsbeoefing 2. Wel of geen biosociale criminologie 3. Wat is dat, biosociale criminologie Deel II: Genetische toepassingen in de biosociale criminologie 1. Gedragsgenetica 2. Inzichten uit de moleculaire genetica 3. Enkele slotopmerkingen 4. Biogenetisch onderzoek in de criminologie Deel III: Psycholfysiologie en neurofysiologie 1. Psychofysiologie 2. Hersenstudies 3. Neurochemie 4. Andere biologische factoren 5. Besluit voor de psychofysiologie Deel IV: Evolutiebiologische toepassingen in de biologische criminologie 1. Evolutiebiologie en sociaal gedrag 2. Van proximale naar fundamentele verklaringen en uitgangspunten 3. Evolutiebiologische theorieën van criminaliteit 4. Besluit voor de evolutiebiologische benaderingen Algemeen besluit: wat is er van de biosociale criminologie?
Keywords: Criminologie