Kleuters met extra zorg : een werkboek vol handelingsplannen. - Boone, Marc, 1955- (Mechelen : Wolters Plantyn, 2008)
In het kleuteronderwijs wordt bij ontwikkelingsbedreigde kleuters heel wat getest, geobserveerd en overlegd. De laatste maar belangrijkste stap (Wat doe ik effectief met die kleuter met die problemen?), wordt vaak overgelaten aan de kleuterleidster zelf. Dit werkboek biedt hierop een antwoord. Voor elk soort probleem dat zich bij een kleuter kan voordoen, is een handelings- of remediëringsplan uitgeschreven. Elke leeftijdsperiode komt in beeld. In totaal gaat het om zeventig handelingsplannen, samengebracht rond zeven probleemgebieden: wiskundige initiatie, leesinitiatie, motoriek (en schrijfinitiatie), taal- en spraakontwikkeling, verstandelijke ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, spel- en werkhouding. Elk probleemgebied opent met een diagnostisch observatieschema, dat nauwelijks schrijfwerk vergt voor de kleuterleidster, en dat een perfect overzicht geeft van wat de kleuter kan en niet kan. Een nummer verwijst meteen naar het juiste handelingsplan. De handelingsplannen kunnen evengoed gebruikt worden bij andere observatie- of kindvolgsystemen. Ze zijn ook bruikbaar om preventief te werken. Dit werkboek is erop gericht de kleuter vooral positieve feedback te geven. Op een doelbewuste en systematische wijze kan je als leerkracht werken aan de individuele problemen van het kind, en dat op een speelse manier. Kortom: Kleuters met extra zorg is een overzichtelijk, gestructureerd en hanteerbaar werkboek voor een deskundige aanpak van risicokinderen. Onmisbaar voor elke onderwijsbetrokkene die met zorg en GOK begaan is.
Bijlage: Diagnose en handelingsplan voor risicokleuters
Keywords: Kleuteronderwijs -- Didactiek