Ideeën die de wereld veranderden. - Fernández-Armesto, Felipe, 1950-; Limburg, Inger, ....-; Witteveen, Albert, ....- (Antwerpen : The House of Books, 2004)
Op meeslepende wijze belicht historicus Felipe Fernandez-Armesto de belangrijkste historische, politieke en filosofische inzichten, ideeën en veranderingen. Hij duidt verbanden aan en prikkelt de lezer tot nadenken met dikwijls controversiële stellingen. En daarnaast is Ideeën die de wereld veranderden een fascinerend kijkboek geworden.Ideeëngeschiedenis is het thema van dit boek, dat als leidraad heeft het denken en vormen van ideeën die de wereldgeschiedenis hebben bepaald. De historicus/journalist Fernàndez-Armesto heeft hieruit een persoonlijke selectie gemaakt en besteedt aan elk thema 2 pagina's, aangevuld met citaten van beroemde denkers, vooral uit de Anglosaksische wereld, verwijzingen naar andere besproken ideeën in het boek en naar andere, vrijwel uitsluitend Engelstalige literatuur. De gekozen onderwerpen zijn filosofisch, religieus, sociaal en politiek van aard, waarbij getracht is niet alleen de Westerse ideeëngeschiedenis, maar ook die van elders te bespreken. De thema's zijn gegroepeerd in 7 tijdperken vanaf 30.000 v.Chr. tot 2000, zoals menseneters, tijdmeting, familiebanden in de vroegste periode tot b.v. racisme, terrorisme, nationalisme en communisme in de laatste eeuwen. De tekst is helaas soms moeilijk leesbaar, wat deels komt door de soms gewrongen vertaling. Het rijk met kleuren- en zwartwitfoto's geïllustreerde boek besluit met een register op onderwerpen en namen.
Keywords: Geschiedenis