Pillen, poeders, planten, paddenstoelen en partydrugs. - Bierens, Joseph Jan Laurens Maria (Joost), 1954-; Franssen, E. J. F., ....- (Maarssen : Elsevier Gezondheidszorg, 2006)
Door verschillende maatschappelijke ont-wikkelingen neemt het middelengebruik toe. Ook de aard en samenstelling van de middelen, en de omstandigheden waaronder ze gebruikt worden, kennen een steeds grotere vari it. De diagnostiek en behandeling van een pati met een intoxicatie door middelen-gebruik is iedere keer weer een uitdaging. Dat is zeker het geval zolang de oorzaak niet bekend is of de situatie levensbedreigend dreigt te worden. Om de juiste behandeling te kunnen beginnen, dient eerst op een zorgvuldige, gestructureerde en deskundige wijze de klinische problematiek op een rij te worden gezet. Kennis van farmacologie, farmacoki-netiek, farmacodynamiek en interacties zijn dan van belang. Samenwerking tussen artsen en apothekers is daarbij essentieel. Zo snel dit mogelijk is dient interventie plaats te vinden in de oorzakelijke farmaco-logische processen. Ofschoon een aantal algemeen toepasbare principes leidend zijn bij de behandeling van deze pati en, kent iedere intoxicatie ook weer zijn eigen specifieke kenmerken en problemen Pillen, poeders, planten, paddenstoelen en partydrugs beschrijft vanuit diverse invals-hoeken de achtergronden en behandeling van pati en na middelengebruik. (flaptekst)
Inhoudsopgave : 1. Recreatief druggebruik, toxiciteit en verslaving in de samenleving vroeger en nu 2. De klinisch-toxicologische aspecten van frequent gebruikte drugs 3. Toxische effecten van platen en dieren 4. De klinisch-farmacologische aspecten van smart drugs, smartprocucts en ecodrugs 5. Aanvraag en de interpretatie van bloed- en urinebepalingen bij intoxicaties 6. Laboratoriumbepalingen 7. Relevante contextinformatie voor analyse en behandeling van intoxicaties 8. Intoxicatie of psychiatrie 9. De gentoxiceerde comateuze patiënt 10. De gentoxiceerde geagiteerde patiënt: leidraad voor diagnose en behandeling 11. De gentoxiceerde patiënt met hyperthermie 12. Geneeskundige hulpverlening tijdens grootschalige evenementen: hoe voorbereid te zijn op drugsgerelateerde gezondheidsproblemen
Keywords: Drugs; Geneesmiddelen -- Verslaving; Intoxicaties