Effectief omgaan met agressie en zinloos geweld : calamiteiten en de verwerking ervan. - van Doremalen, Hans, ....-; Vervoort, Melani, ....- (Maarssen : Elsevier Gezondheidszorg, 2005)
Effectief omgaan met agressie en zinloos geweld leert je wat agressie is en hoe je er het beste mee kunt omgaan om calamiteiten te voorkomen. Mocht zich toch een calamiteit voordoen, dan biedt dit boek hulp bij het verwerken ervan en leert het je hoe je anderen daarbij kunt helpen. De theorie die wordt besproken, wordt toegelicht met herkenbare voorbeelden. Dit is een unieke combinatie van boek en website. Het boek bespreekt de theorie, aangevuld met actualiteit op www.agressieindegezondheidszorg.nl. Het boek is verdeeld in drie delen: Deel 1 leert je hoe je professioneel kunt omgaan met agressie en geweld. Hierdoor neemt de kans af dat je slachtoffer wordt van de situatie. In dit deel wordt ingegaan op het ontstaan en de oorzaken van agressie, evenals de invloed van stress en emoties op agressie. Het thema 'zinloos geweld' wordt uitvoerig besproken. Deel 2 geeft uitleg over calamiteiten in een instelling en de verwerking daarvan door het slachtoffer. Onbegrip, frustratie en stress zijn
Factoren die agressie in de hand kunnen werken. Hoe kun je deze factoren op je werk benvloeden? Wat gebeurt er met je na een ingrijpende gebeurtenis en hoe kun je dit een plaats geven in je leven? Deel 3 behandelt de rol van de omgeving na een ingrijpende gebeurtenis. De opvang, de sociale steun en de communicatie na een ingrijpende gebeurtenis zijn van groot belang. Je leert hoe je iemand anders het best kunt begeleiden als hij slachtoffer is geworden van agressie, (zinloos) geweld of een andere calamiteit. Dit boek is bestemd voor iedereen die in de zorgverlening met agressie in aanraking kan komen, bijvoorbeeld verpleegkundigen en baliemedewerkers. Daarnaast is het ook geschikt om te gebruiken in het onderwijs, als zelfstudiemateriaal en bij trainingen in het bedrijfsleven
Inhoudsopgave : Deel 1 De gebeurtenis 1. Conflicten en agressie 2. Stressreacties 3. Omgaan met conflicten en agressie 4. Omgaan met geweldssituaties 5. Zinloos geweld 6. Calamiteiten Deel 2 De verwerking 7. Gevolgen
Van calamiteiten 8. Verwerking Deel 3 De omgeving 9. Opvang 10. Sociale steun 11. Slechtnieuwsgesprek
Keywords: Agressie -- Hulpverlening