Microfoons in theorie en praktijk : geheel herziene en uitgebreide uitgave. - Görne, Thomas, ....- (Susteren, Nederland : Elektor, 2008)
Het geheim van een goede klank schuilt in het samenspel van microfoon, opnameruimte en instrument. De juiste microfoon op de juiste plaats, dat is het recept voor een geslaagde opname! Dit boek behandelt de beginselen van de microfoontechniek en (studio-)akoestiek alsmede het gebruik van microfoons in de geluidsstudio, op het podium en bij film- en videoproducties. De eerste helft van het boek geeft een inleiding in de geluids- en microfoontechniek. Van de uitbreiding van het geluid en het ruimtelijk horen via de werking van de verschillende microfoontypen en stereo- en surround-opnamemethoden tot en met de aansluittechniek en een overzicht van nuttige accessoires. In de tweede helft van het boek gaat de schrijver in op het gebruik van microfoons in de praktijk: naast tips voor de keuze van de juiste microfoon en een uitgebreide bespreking van typische problemen bij de opstelling van microfoons, wordt ook het gebruik van microfoons in de studio, op het podium en bij filmopnamen behandeld. Vooral van de opname van spraak en zang, van verschillende instrumenten en ensembles worden rijkelijk geïllustreerde voorbeelden gegeven. De uitgebreide index maakt het boek tot een praktijkgericht naslagwerk. Voorwoord 1. Akoestiek 2. Beginselen van de psychoakoestiek 3. Omzetters 4. Microfoonconstructie 5.Stereo- en surroundmicrofoons 6. Aansluittechniek en toebehoren 7. Technische gegevens 8. Studiotechniek 9. PA-techniek 10. Film- en videotechniek
Keywords: Geluidsopname; Geluidsweergave