Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten : met de methode Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie. - Cohen, Judith A., ....-; Deblinger, Esther, ....-; Mannarino, Anthony P., ....-; van der Kraaij, Peter, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008)
Hoewel kinderen die een traumatische gebeurtenis meemaken soms de nodige veerkracht hebben, krijgen veel andere kinderen symptomen die een diepgaande en langdurige invloed hebben op hun dagelijks functioneren, hun gezondheid en hun veiligheid. Deze publicatie presenteert voor deze kwetsbare groep jongeren en hun gezinnen een systematische behandelaanpak die geworteld is in de cognitieve gedragstherapie. Er wordt een concrete leidraad geboden om op verschillende soorten traumatische gebeurtenissen te reageren, waarbij een apart deel is gewijd aan rouwgerichte modules voor mensen die een traumatisch verlies hebben geleden. Deze methode is door vooraanstaande clinici-onderzoekers ontwikkeld en wordt in de Verenigde Staten erkend als een voorbeeldig evidence-based behandelprogramma. Het boek is helder en toegankelijk van opzet en biedt een uitgebreid raamwerk voor de diagnostiek van posttraumatische stressstoornis (PTSS), depressie, angst en andere traumagerelateerde symptomen en voor het opstellen van een flexibel, individueel afgestemd behandelplan. Terwijl het model primair is gebaseerd op de cognitieve gedragstheorie, leggen de auteurs ook grote nadruk op ontwikkelingsfactoren, het belang van het gezinssysteem en humanistische waarden. Voorbeeldscenario's, praktijkvoorbeelden en tips voor het oplossen van problemen helpen de therapeut om kinderen, adolescenten en hun ouders bij de behandeling te betrekken en samen te laten werken aan het opbouwen en versterken van essentiële vaardigheden op gebieden als affectregulering en veiligheid. Er is speciale aandacht voor de vraag hoe de behandeling kan worden afgestemd op de behoeften van cliënten met een uiteenlopende culturele achtergrond en van cliënten met een uitermate lastig klinisch beeld en een complexe gezinssituatie. In handige bijlagen staan mogelijke bronnen van informatie en hulpmiddelen, folders die aan cliënten kunnen worden uitgedeeld en gegevens over aanvullende opleidingen.
Keywords: Cognitieve gedragstherapie -- Jeugd; Cognitieve gedragstherapie -- Kinderen; Trauma's -- Adolescenten; Trauma's -- Kinderen