Het notenpaleis. - De Baets, Thomas, 1982-; Swyngedouw, Saartje, ....-; Van Stappen, Katrien, ....-; Coeck, Jan, ....-; De Ryck, Jos, ....-; De Baets, Thomas, 1982- (Sint-Niklaas : Abimo, 2006)
Het Notenpaleis wil de hand reiken aan leerkrachten lager onderwijs die op zoek zijn naar nieuwe muzikale activiteiten en invalshoeken. De auteurs geloven sterk in een verbinding tussen muziek, beweging en taal. Uiteraard hebben ze ook oog voor de andere muzische domeinen, in overeenstemming met de eindtermen. Een kind kan op verschillende manieren omgaan met muziek: vocaal musiceren, instrumentaal musiceren, muziek ontwerpen, luisteren naar muziek, op muziek bewegen, praten over muziek en muziek lezen en noteren. In deze uitgave komen deze omgangsvormen aan bod. De nadruk ligt op het vocaal musiceren, kortweg het 'zingen'. De reden hiervoor is niet ver te zoeken: om te zingen heb je immers geen uitgebreid instrumentarium nodig. De bijgeleverde cd brengt een gezongen en een instrumentale versie van alle liedjes uit de map. De activiteiten werden opgedeeld per leeftijdsgroep. Toch kan je de meeste activiteiten ook 'vertalen' naar andere leerjaren. Verder willen we er aan toevoegen dat het vooral over lessuggesties gaat: voel je vrij om hier en daar je eigen weg te zoeken met de activiteiten. En onthoud vooral dit: élk kind is in staat zich muzikaal uit te drukken. Als leerkracht, moet je enkel voor een veilig, creatief en uitnodigend klimaat zorgen.
1. Lessuggesties: Activiteiten voor zes- en zevenjarigen - Activiteiten voor acht- en negenjarigen - Activiteiten voor tien- en elfjarigen 2. Liedjes 3. Werkbladen: Activiteiten voor zes- en zevenjarigen - Activiteiten voor acht- en negenjarigen - Activiteiten voor tien- en elfjarigen 4. Tekeningen
Keywords: Muzikale vorming -- Basisonderwijs