Handboek voor freelancejournalisten / : 2008. - Deltour, Pol, ....-; Declercq, Ivan, ....- (Herentals : Knops, 2008)
Zelfstandige journalisten vormen een belangrijke groep binnen het journalistieke vak: een vierde van het totale Vlaamse journalistenbestand is momenteel freelancer. In januari 2008 telde de databank van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) 674 zelfstandige (stagiair-)beroepsjournalisten, tegenover 2037 loontrekkenden. Freelancejournalistiek is van alle tijden. Veel zelfstandige journalisten zouden geen ander statuut willen. Freelancers hebben overigens de meest schitterende journalistieke producten geleverd. Precies een gevolg, zeggen zij, van hun ongebondenheid. Het neemt niet weg dat freelancejournalistiek tegenwoordig ook heel wat schaduwzijden heeft. Zo hebben veel freelancers niet bepaald een statuut om over naar huis te schrijven. Doorgaans liggen de honoraria voor zowel redactioneel als visueel werk schrijnend laag, en dat terwijl de investeringen en kosten vrij hoog uitvallen. Niet zelden worden zelfstandigen ook opgezadeld met een te zware werkdruk en zeer ondankbare werkomstandigheden. Ook over de behandeling van het geproduceerde werk door eindredacties - en de daarmee samenhangende eindaansprakelijkheid - bestaan nogal wat klachten. Het verloop in de sector is dan ook groot. Met dit handboek wil de VVJ/AVBB in de eerste plaats tegemoet komen aan de informatiebehoefte omtrent freelancen die bij velen - vooral jongeren - bestaat. We wijzen op de valkuilen van het vak en geven praktische tips. Tegelijk willen we met dit werkje redactieverantwoordelijken en directies inspireren. Hen zou het sieren de freelancejournalist met meer respect te behandelen dan ze vandaag doen.
Keywords: Journalistiek -- Freelance