100 experimenten om zelf te doen. - Andrews, Georgina, ....-; Baggott, Stella, ....-; Knighton, Kate, ....- (Antwerpen : Standaard, 2006)
Dit boek dompelt je onder inde wereld van wetenschap en technologie. Met in totaal niet minder dan 100 experimenten: speels opgevat, stap voor stap uitgelegd en met eenvoudige materialen uit te voeren. Bekijk de resultaten en ontdek de wetenschap die erachter schuilt. Want de beste manier om dingen te begrijpen is door er zelf mee aan de slag te gaan. Groot formaat uitgave met ongeveer honderd experimenten, die geïnspireerd zijn door de activiteiten van Technopolis in Mechelen, België. Eerst wordt beschreven wat je allemaal nodig zou kunnen hebben; sommige materialen zullen aangeschaft moeten worden. Uitgangspunt voor de proefjes zijn thema's als licht, film, het weer, magnetische kracht en wrijving. Bij elk thema zijn meestal meer proefjes uitgewerkt, die telkens op een verschillend gekleurde dubbelpagina staan. Eerst volgt een inleiding, dan een stap voor stap beschrijving van de proef(jes). Elke proef wordt afgesloten met een 'Hoe kan dat'-kader waarin een verklaring van het experiment wordt gegeven. De proefjes zijn min of meer bekend en komen ook wel in andere boeken over natuurkundeproeven voor kinderen voor. Bijvoorbeeld: een caleidoscoop, vriezen/smelten, geluidstrillingen, wind- en waterkracht, elektromagneten. Maar hier staan er wel erg veel bij elkaar. De beschrijvingen, aan de hand van tekst en tekeningetjes, zijn goed te begrijpen door kinderen vanaf ca. 10 jaar en het geheel ziet er aantrekkelijk uit. Als er enig gevaar dreigt, wordt hiervoor gewaarschuwd. De uitgave sluit af met aanwijzingen om zelf een onderzoekje op te stellen. Voorin staat een
Inhoudsopgave :, achterin een register.
Keywords: Proeven