Dagboek van een zwaluw. - Nothomb, Amélie, 1966-; Arijs, Marijke, ....- (Antwerpen : Manteau, 2007)
Na een mislukte relatie wordt het dertigjarige hoofdpersonage van DAGBOEK VAN ZWALUW gevoelloos. Hij verliest zijn baan maar vindt al snel nieuw werk dat hem beter ligt: hij wordt huurmoordenaar. Geen gemoedstoestand hindert hem wanneer hij zijn doel in het vizier krijgt en de perfecte moord pleegt. Integendeel, moorden geeft hem een ongekende sensatie, een bijna goddelijke bevrediging. Op een dag krijgt hij de opdracht een minister en zijn hele gezin uit te moorden. Hij moet de aktetas van de minister bezorgen aan zijn opdrachtgever. In deze tas vindt hij het dagboek van de dochter van de minister. Gedreven door nieuwsgierigheid leest hij erin. Hij begint zich onvoorspelbaar te gedragen en wanneer hij weer bij zinnen komt, voltrekt zich een metamorfose die hij zich zelf nooit had durven voorstellen. Ook in deze korte roman toont Nothomb haar scherpzinnige humor en haar voorliefde voor merkwaardige personages en bizarre gebeurtenissen. Een jonge man, gevoelloos geworden na een verbroken relatie, maakt furore als huurmoordenaar. Met plezier en zonder enige wroeging gaat hij te werk, totdat hij het dagboek leest van een van zijn slachtoffers, een 18-jarig meisje, en verliefd wordt. Het betekent zijn ondergang. Met vaart verteld verhaal vol ongewone wendingen, hilarische taferelen en grimmige grappen. De bijzondere manier van denken van de ik-figuur en zijn absurde redeneringen zijn origineel en vermakelijk verwoord.
Keywords: Liefde