Hoe en wat met onderzoekscompetenties?! : of hoe de onderzoekscompetentie integreren in de lessen cultuurwetenschappen in de humane wetenschappen in het secundair onderwijs. - Carlier, Ariane, ....-; Coninx, Myriam, ....-; Elias, Katty, ....-; Eyckerman, Ester, ....-; Van Looy, Linda, ....- (Brussel : ASP, 2007)
'Geven we les over het afnemen van enquêtes of laten we onze leerlingen proefondervindelijk met die enquêtes omgaan?' Deze en andere vragen van leraren cultuurwetenschappen zetten de redacteurs van dit boek ertoe aan om met mensen uit de praktijk rond te tafel te gaan zitten en een concreet en stevig onderbouwd lessenpakket uit te werken. Hoe en wat met onderzoekscompetenties?! is een praktijkboek met voorbeeldlessen en kant-en-klaar uitgewerkte werkvormen voor de leerlingen. Het boek biedt lessenreeksen aan voor de tweede en de derde graad, die tonen hoe eenvoudig het is de zevende profi elcomponent onderzoekscompetentie te integreren in het dagelijkse lessenpakket. De gevarieerde werkvormen laten de leerlingen toe via ervaringsgericht leren van eenvoudige naar meer complexe onderzoeksvaardigheden door te groeien. De lessenreeksen worden ingeleid met een duidelijke handleiding voor leraren waarin de werkvormen en de onderliggende doelstellingen worden toegelicht. De bijgevoegde cd-rom bevat heel wat extra's en biedt de mogelijkheid om het lesmateriaal uit te printen voor de leerlingen. Hoe en wat met onderzoekscompetenties?! vormt aldus een integraal en motiverend educatief pakket om onderzoekscompetentie als een volwaardig onderdeel binnen de Humane Wetenschappen te laten gelden.
Keywords: Cultuurwetenschappen -- Secundair onderwijs; Humane wetenschappen -- Secundair onderwijs