Leerboek personeelsmanagement. - Kluytmans, F., 1948- (Groningen : Wolters Noordhoff, 2005)
Inhoudsopgave 1. Inleiding personeelsmanagement 2. Sturing van personeelsstromen 3. Motiveren en beheren 4. Ontwikkelen van Personeel en Organisatie 5. Actuele thema's Medewerkers vertegenwoordigen een grote waarde in organisaties van deze tijd. Die uitspraak is in twee opzichten juist. Van de ene kant zijn medewerkers een hoge kostenpost voor ondernemingen en instellingen, die zorgvuldig beheerd moet worden om rendabel te zijn. Van de andere kant voegen medewerkers veel waarde toe aan producten en diensten. In veel gevallen maken zij juist het verschil met de concurrent. Voorwaarde is dan wel dat zorgvuldig omgegaan wordt met dit waardevolle bezit. Het Leerboek personeelsmanagement is uitgebreid met een ondersteunende website. In deze vijfde druk zijn de laatste ontwikkelingen op het terrein van Personeelsmanagement in kaart gebracht. In meer dan twintig hoofdstukken wordt onder andere ingegaan op: * de historie en huidige stand van zaken van personeelsmanagement * de planning en
Sturing van personeelsstromen * het motiveren van en richting geven aan medewerkers * het ontwikkelen van medewerkers en van organisaties nieuwe thema's die zich aandienen. Tot slot is er in deze druk expliciet aandacht besteedt aan de relatie tussen de verschillende onderdelen van het personeelsmanagement. De website (zie 'Links' hieronder) biedt ondersteuning aan studenten, door middel van multiple-choicevragen met feedback, krantenartikelen, begrippenlijst, testen, voorbeeldformulieren, actuele links en extra leerstof over taakontwerp en motivatie en verbetering van de kwaliteit van arbeid en organisatie. Voor docenten is er een aparte 'ruimte' waar opdrachten die gericht zijn op het oefenen van n vaardigheid, projecten die gericht zijn op het oefenen van competenties inclusief uitwerkingen en presentaties om de hoofdstructuur van hoofdstukken te verduidelijken beschikbaar worden gesteld. Het Leerboek personeelsmanagement is in eerste instantie bestemd voor gebruik in het HBO
En WO. Daarnaast vindt het ook zijn weg naar professionals, OR-leden, managers en anderen die dagelijks met het vraagstuk van zorgvuldig omgaan met medewerkers te maken hebben. Voor hen vormt dit boek een inspiratiebron en gereedschapskist om ook daadwerkelijk de grote waarde van mensen voor organisaties te benutten.
Keywords: Personeelsbeleid